Normalització lingüística

On som i com contactar-hi:
av. d’Espanya, 49, 2a planta, 07800 Eivissa
tel. 971 19 54 55 / 971 19 54 56
sal.cultura@conselldeivissa.es

Què us ofereix el Servei d’Assessorament Lingüístic
1. La correcció dels vostres textos, tant a particulars com a empreses de publicitat, impremtes, comerços, professionals liberals, restaurants, retolistes…

A l’adreça electrònica que apareix més amunt ens podeu enviar els textos per corregir, i si voleu, us els tornarem pel mateix procediment.

2. També us podem traduir textos, però només de fins a dos folis.

3. L’aclariment de dubtes lingüístics (com s’escriu un nom de lloc?, voleu posar el nom del vostre establiment escrit correctament?).

4. Informació dels drets lingüístics de la ciutadania de l’illa d’Eivissa.

5. Informació sobre els tràmits que s’han de fer per posar-se el nom propi i els llinatges en llengua catalana al Registre Civil.

6. Al telèfon 971 39 80 26 i al correu electrònic rjose@ieb.caib.es rebreu informació sobre cursos, exàmens, convalidacions… relacionats amb el català. Són el telèfon i l’adreça electrònica del Centre d’Autoaprenentatge de Llengua Catalana d’Eivissa, ubicat al carrer de Bes, 9, tercer pis (antiga seu del Consell), on es possibilita l’aprenentatge de la llengua catalana a tota la població (catalanoparlants, castellanoparlants i parlants d’altres llengües) i on es coordinen informacions com quin és el curs que s’adequa més al vostre perfil (nivell, horari, lloc on s’imparteix…).

Actuacions del Servei d’Assessorament Lingüístic

a. Pel que fa a la tasca de normalització lingüística pròpiament dita, a més de ser un servei transversal per a tots els departaments i altres dependències d’aquest Consell, es porten a terme actuacions diverses per al foment de la llengua catalana entre la població d’Eivissa des de diferents àmbits:

1. Un punt d’actuació important és afavorir la producció en llengua catalana per part de les editorials eivissenques; s’hi dediquen ajudes específiques a través de la Convocatòria d’ajudes econòmiques per al suport a projectes culturals relacionats amb l’edició de publicacions i amb la realització d’activitats de promoció cultural, mitjançant les quals es dóna suport a l’edició de llibres, de temàtica diversa, editats en llengua catalana.
Podeu consultar la convocatòria 2015 al BOIB núm. 130, d’1 de setembre de 2015.

2. Amb la intenció d’afavorir la presència de la llengua catalana a tots els indrets de l’illa d’Eivissa, es convoca anualment una línia d’ajudes per al foment de l’ús de la llengua catalana en els àmbits del comerç, la indústria, bars i restaurants, a través de la qual totes les empreses i professionals poden sol·licitar una subvenció per fer ús de la nostra llengua en retolació interior i exterior, targetes, paper i bosses comercials, etiquetes, factures, pàgines web que tenguin versió catalana…Podeu consultar la convocatòria 2015 al BOIB núm. 44, de 28 de març de 2015.

3. Seguint amb la mateixa línia de la presència de la llengua catalana en diferents àmbits, hi ha editats diversos materials per a comerços, bars i restaurants (tovalles i posagots amb el mapa de l’illa d’Eivissa amb la toponímia correcta, rètols d’obert/tancat, homes/dones per a lavabos, taula reservada… i està prevista la seua reedició i la creació de nous per a 2016.

4. La convocatòria de certàmens literaris, tant per a l’alumnat de secundària i batxillerat com per a persones adultes, són una altra eina de normalització lingüística de primer ordre. Així es convoquen els següents premis literaris en llengua catalana:

 • Premis Sant Jordi de Narrativa (Ramon Muntaner) i Poesia (Marià Villangómez) per a l’alumnat de secundària i batxillerat, que s’iniciaren l’any 1993 i s’han convocat des de llavors ininterrompudament. Periòdicament aquest Departament publica reculls dels treballs guanyadors en les dues categories, fet que significa per als autors i autores dels treballs una recompensa afegida als vals per a llibres que perceben com a premi, ja que en reben alguns exemplars, la resta es distribueix entre centres educatius, biblioteques i també es posen a la venda.
 • Premi de relats curts Joan Castelló Guasch, que es posà en marxa com a homenatge a l’escriptor i investigador eivissenc Joan Castelló (1911-1984). La primera convocatòria va ser l’any 2001. Està dotat actualment amb 2.500 euros i la publicació del recull guanyador en la col·lecció del mateix nom, feta en coedició amb l’editorial Mediterrània Eivissa. És remarcable que un llibre d’aquesta col·lecció i, per tant, guanyador d’aquest premi, ha estat llibre de lectura obligatòria en alguns instituts de l’illa, es tracta de Les formigues d’or, obra de la filòloga i professora Fani Tur (Eivissa, 1975).

Obres i persones guanyadores del Premi de relats curts Joan Castelló Guasch:

 • 2001 Ombres i miralls de Iolanda Bonet Marí
 • 2002 Les formigues d’or de Fani Tur Riera
 • 2003 Ànima nova de Marià Mayans i Marí
 • 2004 Camins en el temps de Joan Rebagliato Nadal
 • 2005 Recull de pensa II de Joan Manuel Matoses
 • 2006 Eternament provisional d’Emma Segura Oms / Éssers absurds de Joan Amorós i Salines (ex aequo)
 • 2007 El poder de la imaginació d’Albert Prats
 • 2008 Blanc, blau i negre i altres narracions d’Antoni Tur Ferrer
 • 2009 Allà on em duguin les onades d’Ivone Puig Artigas
 • 2010 Fora peu de Neus Costa Mayans
 • 2011 Invocar les remors esvaïdes de Manel Santana Morro
 • 2012 i 2013 no es va convocar
 • 2014 Vuit vents de Carles Torres Torres
 • 2015 El domini dels diumenges de Carles Torres Torres

b. Pel que fa al servei de consultes gratuïtes per a particulars, empreses i altres administracions, és un dels serveis més utilitzats. S’ha d’indicar en aquest apartat que es porta un registre de sol·licituds rebudes i resoltes i que la mitjana de sol·licituds externes d’ençà de la seua posada en servei (no s’hi comptabilitzen les consultes rebudes en relació amb cursos de català, exàmens i convalidacions) és de 401 consultes externes anuals. Fent un extracte de les consultes rebudes, moltes són revisions de textos de diversos àmbits que s’han de publicar (retolació, anuncis en premsa, cartes de restaurants, articles d’investigació o literaris…), explicacions ortogràfiques i etimològiques sobre lèxic divers, invitacions de casaments, batiars, comunions o inauguracions, sol·licituds sobre com inscriure un infant amb el nom en català o com canviar al català un nom o un llinatge en una altra llengua o formes correctes dels topònims, entre moltes altres.

Altres serveis lingüístics a les Pitiüses

 • Ajuntament d’Eivissa, tel. 971 397 600, sal@eivissa.org
 • Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, tel. 971 800 244, normalitzacio@santjosepdesatalaia.es
 • Ajuntament de Santa Eulària des Riu, tel 971 043 203, slinguistics@santaeularia.com
 • Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, tel. 971 340 111, aprats@santantoni.net
 • Consell de Formentera, tel. 971 321 275, sal@conselldeformentera.cat
icon_bustia

QUEIXES I SUGGERIMENTS

icon_faqs

PREGUNTES MÉS FREQÜENTS

icon_cost

QUANT COSTA AQUEST PORTAL?